Σάββας Θεοδωρίδης: «Ο Μαρινάκης μπορεί να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή»

Σάββας Θεοδωρίδης

Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σάββας Θεοδωρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Άποψη». Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκδήλωσε την πεποίθησή του ότι ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού μπορεί να φέρει και πάλι την ομάδα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και να βάλει τις βάσεις για μια καλή πορεία στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά. Επίσης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα διοικητικά του Παναθηναϊκού, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Ερνέστο Βαλβέρδε και στον Σωκράτη Κόκκαλη. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα είπε, αναλυτικά:

-Φαίνεται ότι ο κύκλος του Σωκράτη Κόκκαλη έκλεισε. Πλέον, τα ηνία της ομάδας τα έχει ένας "ολυμπιακάρας", ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Τι έχετε να πείτε για την αλλαγή; Θα ωφελήσει την ομάδα;

«Ορισμένοι προσπαθούν να μειώσουν την παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό και αυτό είναι λανθασμένο. Ήμουνα δίπλα στον Σωκράτη Κόκκαλη σε όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι έκανε τα πάντα για το καλό του Ολυμπιακού. Και αυτό φαίνεται και από τους τίτλους και από τις διακρίσεις που κατέκτησαν οι ερυθρόλευκοι όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Μαρινάκης ξεκίνησε πολύ καλά την πορεία του στον προεδρικό θώκο του Ολυμπιακού. Τον στηρίζω απόλυτα, όπως θα στήριζα οποιονδήποτε και αν αναλάμβανε πρόεδρος στον Ολυμπιακό. Έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ότι αγαπάει τον Ολυμπιακό και θέλει το καλό της ομάδας».

-Φέτος, ο Oλυμπιακός έκανε πολλές μεταγραφές, ενώ άλλαξε και προπονητή. Πως το σχολιάζετε;

«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε στον Ολυμπιακό παιχταράδες, χωρίς να ενδιαφερθεί για τα χρήματα που έχει δαπανήσει. Αλλά το βασικό είναι ότι πήρε προπονητή. Πραγματικό προπονητή. Όπως είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Θυμάστε ότι είχα προτείνει στο προηγούμενο διοικητικό σχήμα την πρόσληψη του Βάσκου, είχα τσακωθεί και είχα φύγει γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε από τον Ολυμπιακό.

Μια ομάδα χτίζεται σωστά, αν αρχικά επιλέγει τον κατάλληλο προπονητή και στη συνέχεια παίρνει τους κατάλληλους παίκτες. Αυτό έκανε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αντικατέστησε άμεσα όπως όφειλε τον Έβαλντ Λίνεν και έφερε στον λιμάνι τον Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να φέρει είτε τον Βαλβέρδε, είτε κάποιον ισπανόφωνο προπονητή, διότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν πισωγύρισμα. Και αυτό φάνηκε και με την πρόσληψη του Λίνεν».

-Θα θέλατε να επιστρέψετε στα κοινά του Ολυμπιακού;

«Όχι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Άλλωστε, εγώ ήμουν στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια με ανιδιοτέλεια, χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό όφελος. Μόνο για το καλό του Ολυμπιακού. Διότι, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα που δεν έχουν προσφέρει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, παρόλα αυτά, παραμένουν στην ομάδα».

-Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε αρκετά παράπονα από την διαιτησία. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι πίνακες των διαιτητών. Τι έχετε να πείτε;

«Η αλήθεια είναι ότι οι 2-3 διαιτητές που αποχώρησαν από τους πίνακες έπρεπε να έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό. Ο Ολυμπιακός, πάντα, όταν ήμουν και εγώ στην ΕΠΟ και στην Super League, ζητούσε και ζητάει πάντα το 50%-50% από τους διαιτητές. Ούτε το 49%, ούτε το 51%. Και αν παρέμενε ο Νικόλας Πατέρας στην προεδρία του Παναθηναϊκού, λόγω της φιλίας του με τα ον Βαγγέλη Μαρινάκη, το πρωτάθλημα θα ήταν πολύ καλύτερο και δεν θα υπήρχαν γκρίνιες. Ο Ολυμπιακός θέλει ισοτιμία και ισονομία από τους διαιτητές».

-Φέτος το καλοκαίρι, στο ματς με την Μακάμπι στο Ισραήλ, ο Ολυμπιακός αδικήθηκε από την διαιτησία και πολλοί κάνουν λόγο για τον γιο σας τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, ότι η παρουσία του στην ΟΥΕΦΑ παίζει ρόλο. Πως το σχολιάζετε;

«Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους. Καταρχάς, η παρουσία του γιου μου δεν παίζει κανένα ρόλο. Μπορεί να είναι το δεξί χέρι τον Πλατινί στην ΟΥΕΦA, που είναι μεγάλη θέση, αλλά δεν ασχολείται μ’ αυτά τα πράγματα. Ούτε ο Πλατινί ασχολείται με την διαιτησία. Και μπορώ να ξέρω πολύ καλά τα πράγματα από πρώτο χέρι.

Επίσης, θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού η ΟΥΕΦΑ τον έχει βάλει στην μαύρη λίστα. Τα επεισόδια που γίνονται σε κάθε παιχνίδι έχουν θορυβήσει την ομοσπονδία που έχει βάλει τους Πειραιώτες στην μαύρη λίστα. Γι’ αυτό και μας τιμωρούν συνέχεια με μια και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Θα πρέπει, λοιπόν, οι οπαδοί μας να είναι προσεκτικοί και να μην δίνουν αφορμές για τιμωρία στην ΟΥΕΦΑ».

-Περνάμε στα της Σούπερ Λιγκα, εκεί όπου έχουμε νέο πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Πώς βλέπετε τον νέο πρόεδρο;

«Χάρηκα πολύ που ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Λίγκας. Το περίμενα ότι αν έβαζε υποψηφιότητα, θα έπαιρνε την προεδρία. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει την διαφορά στην Ελλάδα. Αυτό που θα επιδιώξει ο Μαρινάκης είναι η ισοτιμία και η ισονομία ανάμεσα σε όλες τις ομάδες. Είναι ιδιοκτήτης ομάδας, έχει δαπανήσει πολλά λεφτά και σίγουρα θέλει το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε την Σούπερ Λίγκα. Πιστεύω είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Στην συνέχεια, θα ήθελα να μου σχολιάσετε την παρουσία του κυρίου Πιλάβιου στην προεδρία της ΕΠΟ.

«Θα δώσω ακόμα μια ευκαιρία ενός έτους στον Πιλάβιο. Μέχρι τώρα, δεν είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία του Σοφοκλή στην προεδρία της ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν ασχολείται με την διαιτησία, αλλά θα είναι καλό να μείνει μακριά από αυτό το θέμα. Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να χειριστούν το συγκεκριμένο θέμα».

-Θα ήθελα τώρα να μου σχολιάσετε και τους αντίπαλους του Ολυμπιακού. Καταρχάς, θα ήθελα την άποψή σας για την αλλαγή στην προεδρία του Παναθηναϊκού και την αλλαγή του Νικόλα Πατέρα με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

«Ξέρεις ότι εγώ τα λέω τα πράγματα όπως είναι και δεν φοβάμαι να τα πω. Σίγουρα, είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό που δεν θα βρει απέναντί του τον Νικόλα Πατέρα, αλλά τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Γιατί να το κρύψουμε; Ο Πατέρας είχε κάνει καλή δουλειά που αμφιβάλλω αν μπορεί να την κάνει το ίδιο καλά και ο Κωνσταντόπουλος».

-Ποια είναι η άποψή σας για την ΑΕΚ;

«Η ΑΕΚ έχει καλή ομάδα. Έχει καλό προπονητή ο οποίος κρατάει τις ισορροπίες στην ομάδα. Είναι αμαρτία γι΄ αυτόν τον άνθρωπο να κάνει ότι κάνει για την ΑΕΚ και να τρώει ξύλο. Απαράδεκτο αυτό το περιστατικό που έγινε στην Καλλιθέα, με τους οπαδούς να βαράνε τον Μπάγεβιτς».

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Δεν σας κρύβω ότι ήθελαν στον Ολυμπιακό τον Σαλπιγγίδη πριν τον πάρει ο Παναθηναϊκός. Τώρα που τον πήρε ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε σημαντικά. Είναι επικίνδυνη ομάδα. Επίσης, ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα δύο πολύ καλούς παίκτες. Τον Βιερίνια και τον Βιτόλο. Τους είχα προτείνει πέρσι να τους πάρουμε στον Ολυμπιακό όταν έμεναν ελεύθεροι, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αν τους είχαμε πάρει, τώρα ο Ολυμπιακός θα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα».

-Κλείνοντας αυτή την κουβέντα, τι μπορούμε ως επιμύθιο αναφορικά με τον φετινό Ολυμπιακό;

«Ο Ολυμπιακός φέτος είναι ιδιαίτερα τυχερός. Ο λόγος είναι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κλήθηκε να συνεχίσει το έργο του Σωκράτη Κόκκαλη. Και όπως έχει δείξει στα πρώτα δείγματα γραφής, μπορεί να τα καταφέρει περίφημα. Ο Μαρινάκης έχει μπει φορτσάτος, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στα διοικητικά του. Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να κάνει καλή δουλειά τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να του δώσω μια συμβουλή.

Να προσέχει τους αυλοκόλακες και τους Ολυμπιακάρες. Μπορεί να τα καταφέρει να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Θέλει υπομονή, δουλειά και με τον κόσμο του Ολυμπιακού, αυτό τον καταπληκτικό κόσμο, ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά μπορούν να μπουν οι βάσεις να κάνει και μια καλή πορεία την νέα σεζόν, στην Ευρώπη».