Η θρυλική ομάδα των «μπέμπηδων»

Η θρυλική ομάδα των «μπέμπηδων»Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στοίχησε τη ζωή των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών των «μπέμπηδων» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατά την επιστροφή της αποστολής στην Αγγλία από το Βελιγράδι. Το θλιβερό αυτό συμβάν ενέπνευσε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το προσωνύμιο της σπουδαίας ομάδας των «κόκκινων διαβόλων» και πραγματοποίησαν πανελλαδικά την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης παικτών από τα τμήματα υποδομής.

Τότε, οι περισσότεροι ηγέτες του '50 είχαν ήδη αποχωρήσει ή διένυαν την τελευταία φάση της καριέρας τους. Ο Γιώργος Δαρίβας, ο Ανδρέας Μουράτης, ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ο Γιάννης Ιωάννου και άλλοι είχαν πάρει την απόφαση να βλέπουν τον Ολυμπιακό από την εξέδρα. Οι Σάββας Θεοδωρίδης, Μπάμπης Κοτρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Υφαντής ετοιμάζονταν να ενταχθούν στη βασική ενδεκάδα.

Στα τέλη λοιπόν του 1959, ο Ιταλός προπονητής Μπρούνο Βάλε έδειξε ενδιαφέρον για τους νεαρότερους «άσους» της ομάδας, εντοπίζοντας πολλούς ταλαντούχους, αλλά αντικαταστάθηκε από τον τεχνικό του Απόλλωνα Αθηνών, Τζίνα Σιμονόφσκι. Εκείνος με τη σειρά του ανέλαβε να προωθήσει στην πρώτη ομάδα τη νέα γενιά και να δώσει ευκαιρίες σε μια πλειάδα ταλαντούχων παικτών, όπως οι Πλέσσας, Μπαρμπαλιάς, Μίλησης, Κτενάς, Βαζαίος, Τζανετουλάκος, Καλκιτανίδης, Ν. Σιδέρης, Κωττάκης και άλλοι. Όλοι τους είχαν ινδάλματα τους παίκτες της προηγούμενης δεκαετίας και όνειρο να διατηρήσουν την «αυτοκρατορία των έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων», παίζοντας με τον Μπέμπη, τον Κοτρίδη, τον Πολυχρονίου και τους άλλους πρωταθλητές.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκη» αγωνίζονταν οι «μπέμπηδες». Από αυτούς, λίγοι τελικά κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους, αποκτώντας θέση βασικού με διάρκεια στον «δαφνοστεφανωμένο έφηβο».